06:15 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  270
  Pratite nas

  U Rusiji se ne planira opštenacionalni lokdaun zbog pandemije virusa korona, a vlasti imaju jasnu predstavu šta treba da se radi kada je u pitanju ova situacija, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

  Putin je u obraćanju učesnicima Investicionog foruma „Rusija zove“ ocenio da je pandemija virusa korona uticala na razvoj ekonomije u svetu i da je izazvala pad kako u razvijenim državama, tako i u zemljama u razvoju.

  „Epidemija virusa korona postala je glavni faktor koji je ove godine odredio dinamiku globalne ekonomije. Vidimo s kakvim ozbiljnim padom su se suočile razvijene zemlje i zemlje u razvoju, kako se velika sredstva izdvajaju za podršku nacionalnim ekonomijama“, rekao je Putin.

  Prema njegovim rečima, u Rusiji je glavni prioritet zaštita života i zdravlja građana.

  Mere koje su primenile ruske vlasti u vezi sa ovom situacijom su se pokazale kao efikasne i pravovremene, ublažen je ekonomski pad, ali rizici postoje i dalje, istakao je ruski predsednik.

  „Znamo da je u nekim zemljama ta cifra (sredstava usmerenih na podršku nacionalnih ekonomija) izgleda jače, ali donete odluke su se pokazale, uveren sam, kao pravovremene i prilično efikasne. Prema mom mišljenju, a to je najvažnije, uspeli smo da znatno ublažimo posledice epidemije po domaću privredu. Njen pad je manji nego u nekim drugim zemljama sveta, i to odlično znate. Ipak, rizici i dalje postoje“, istakao je Putin.

  Ruski predsednik je istakao i da su vlasti uspele da očuvaju makroekonomsku stabilnost i da ne dozvole da inflacija drastično skoči, bez obzira na sve teškoće.

  „Na toj osnovi ćemo planirati i buduće korake, konsolidovati napore države i poslovnih krugova s ciljem da se prevaziđe pad i da se nacionalna ekonomija vrati na kurs rasta“, zaključio je Putin.

  Tagovi:
  virus korona, privreda, investicioni forum, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga