13:51 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (658)
  0 232
  Pratite nas

  U konfliktu u Nagorno-Karabahu svako ima svoju istinu, nema jednostavnih rešenja, situacija je složena, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na Investicionom forumu „Rusija zove“.

  On je podsetio da je konflikt Jermenije i Azerbejdžana počeo od etničkih sukoba, a da tadašnje rukovodstvo Sovjetskog Saveza nije preduzelo efikasne mere kako bi osiguralo bezbednost ljudi, i Jermeni su „uzeli oružje u ruke i uradili to sami“.

  To je dovelo do toga da se Nagorno-Karabah i još sedam rejona Azerbejdžana našlo pod kontrolom Jermenije, dodao je Putin.

  „Azerbejdžan kaže da tih sedam rejona nema nikakve veze sa etničkim konfliktom ni sa Jermenijom. To je iskonski azerbejdžanska teritorija. I Azerbejdžan kaže: imamo pravo na to da vratimo teritorije i da rešimo pitanje Nagorno-Karabaha. Razumete – svako ima svoju istinu. Ovde nema jednostavnih rešenja, čvor je komplikovan“, rekao je Putin.

  Prema njegovom mišljenju, u prvoj fazi rešavanja pitanja Nagorno-Karabaha neophodno je obustaviti borbena dejstva i sesti za pregovarački sto i na osnovu predloga Minske grupe OEBS, četiri kopredsedavajuće zemlje, Turske i drugih, naći konsenzus i ravnotežu interesa.

  „To je moguće uraditi“, zaključio je Putin.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (658)
  Tagovi:
  Nagorno Karabah, Vladimir Putin, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga