11:21 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  324535
  Pratite nas

  Rusija će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć ako se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

  „Potvrđujemo da je Rusija privržena savezničkim obavezama koje ima prema Jermeniji, uključujući i one koje proističu iz Sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći između Rusije i Jermenije potpisanog 29. avgusta 1997. godine. U skladu sa tim Sporazumom, Rusija će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć, ukoliko se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije“, saopšteno je.

  Pored toga, Moskva poziva sve strane sukoba u Nagorno-Karabahu na hitan prekid vatre.

  „Ponovo pozivamo sukobljene strane u Nagorno-Karabahu na hitan prekid vatre, deeskalaciju napetosti i povratak suštinskim pregovorima kako bi se postiglo mirno rešenje situacije zasnovao na osnovnim principima u okviru sporazuma koji su postigla Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Azerbejdžana i Jermenije i u Moskvi 10. oktobra“, navodi rusko Ministarstvo.

  Oglasio se i ambasador Jermenije u Moskvi Vardan Toganjan koji je na pitanje novinara da li postoji mogućnost da Jermenija zatraži vojnu pomoć od Rusije odgovorio potvrdno.

  „Postoji takva mogućnost. U skladu sa našim međudržavnim sporazumom, govorimo o hitnom održavanju konsultacija. Reč je o konsultacijama u cilju utvrđivanja obima pomoći, vrste pomoći i drugih detalja. Mislim da ćemo dobiti odgovarajuću reakciju ruske strane“, rekao je ambasador.  

  On je precizirao da očekuju da se konsultacije o bezbednosti sa Rusijom održe u narednim danima.

  „Mi čekamo. Iako je vikend, ovih dana čekamo odgovarajuću reakciju. Videćemo“, rekao je ambasador.

  Tagojan je naglasio da je Jerevan zatražio od Rusije da se održe konsultacije o bezbednosti, pozivajući se na bilateralni sporazum, precizirajući da nema reči o uključivanju Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u konsultacije.

  Ranije se premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da pokrene konsultacije kako bi se razmotrilo u kom vidu i obimu bi Rusija mogla da pruži pomoć Jermeniji po pitanju osiguravanja bezbednosti.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  Jermenija, rat u nagorno karabahu, Nagorno Karabah, MIP Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga