00:06 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21373
  Pratite nas

  Spoljnoobaveštajna služba Rusije (SVR) zabeležila je pokušaj američkih vlasti da ometu saradnju Rusije i Kine, izjavio je njen direktor Sergej Nariškin u intervjuu za Sputnjik.

  „Beležimo na koji način neki predstavnici američkih vlasti, Stejt departmenta razgovaraju sa svojim partnerima, koje teze provokativno postavljaju kako bi unele raskol u naše partnerstvo“, rekao je Nariškin.

  Šef Spoljnoobaveštajne sklužbe je dodao da je na Zapadu pogoršana socijalno-politička kriza. Zbog toga, po mišljenju Nariškina, zapadne države pokušavaju da unesu raskol u radu takvih integrativnih organizacija, kao što su Evroazijski ekonomski savez, Šangajska organizacija za saradnju i ODKB.

  „Trenutni tok razvoja međunarodne situacije potvrđuje pravilnost zaključka da se zapadnocentrični svetski poredak urušava i da ga zamenjuje multipolarnost“, rekao je on.

  Prema rečima Nariškina, krizne pojave su primetne kako u celoj EU i u određenim državama EU.

  „Određene države su u punoj meri razumele šta je to međunarodni terorizam, ali taj problem u tim državama u mnogome je povezan sa nepravilnom, nepromišljenom migracionom politikom. Čini se da bi Amerikanci i Evropljani trebali prvo da srede stvari u svojim kućama. Ali ne, oni i dalje pokušavaju da poseju haos u drugim regionima sveta“, naglasio je direktor službe.

  Zapad, prema rečima direktora SVR, posebno plaše integracioni procesi u Evroaziji. Tamo, kako je primetio Nariškin, postoje „prave suverene i nezavisne države“ i organizacije „koje se razvijaju u pozitivnom smeru“ – Evroazijski ekonomski savez, ŠOS i ODKB koje su deo globalne arhitekture bezbednosti.

  „I naravno, oni pokušavaju da stvore raskol u delatnosti ovih integracionih saveza i pokušavaju da naruše tok procesa u tim državama koje su nam bliske, koje zajedno sa nama čine osnovu ovih saveza, organizacija o kojima sam govorio“, zaključio je sagovornik Sputnjika.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga