23:55 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1351
  Pratite nas

  U Rusiji se danas, 4. novembra, proslavlja Dan narodnog jedinstva. Praznik je uključen u kalendar praznika pre 15 godina u znak sećanja na događaje iz 1612. godine kada su ustanici pod vođstvom Kuzme Minjina i Dmitrija Požarskog oslobodili Moskvu od poljskih osvajača.

  Ove godine se zbog pandemije virusa korona većina događaja posvećenih ovom prazniku održava onlajn. U okviru praznika biće održano više od 5.000 događaja.

  U Zabajkalskom kraju lokalna filharmonija je priredila svečani koncert koji emituju na internetu.

  Stanovnici Primorskog kraja su među prvima počeli da slave današnji praznik. U Vladivostoku su razvili ogromnu Zastavu pobede – jedan od simbola pobede u Drugom svetskom ratu.

  „Danas razvijaju u Vladivostoku ogromnu Zastavu pobede, koju su 1945. godine razvili nad Rajhstagom. Danas to ne čine samo mladi kadeti, nego i predstavnici različitih nacionalnosti koji žive u Primorskom kraju“, rekao je Denis Ivljev, dopisnik televizije „Zvezda“.

  U Moskvi će u čast praznika televizijski toranj Ostankino biti osvetljen u bojama nacionalne zastave. Zbog virusa korona broj zvaničnih događaja sveden je na minimum.

  Pres-služba Kremlja je saopštila da će ruski predsednik Vladimir Putin danas, prema tradiciji, razgovarati sa predstavnicima verskih zajednica, ali ove godine će se to odvijati putem video-konferencije.

  Takođe se navodi da će Putin, zajedno sa predstavnicima omladinskih organizacija, položiti cveće na spomenik Minjinu i Požarskom na Crvenom trgu.

  Dan narodnog jedinstva je sećanje na jedan od najdramatičnijih perioda u ruskoj istoriji, koji je postao simbol okupljanja naroda pred poteškoćama i spoljnim pretnjama. 

  Tagovi:
  praznik, Rusija, Dan narodnog jedinstva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga