20:53 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 471
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je novi arheološki muzej manastira Čudov u Kremlju, koji se nalazi pod zemljom na mestu demontirane 14. zgrade moskovskog Kremlja. Muzej je posvećen najstarijoj istoriji Moskve i kompleksu manastira Čudov koji se na tom mestu nalazio od 1365. do 1929. godine.

  Putinu su vodiči kroz muzej bili ministarka kulture Rusije Olga Ljubimova i potpredsednik Ruske akademije nauka, direktor arheološkog instituta RAN Nikolaj Makarov.

  ​Muzejski kompleks je građen poslednjih nekoliko godina na osnovu pronađenih ostataka temelja hrama Čuda Arhanđela Mihaila na teritoriji Kremlja. U podrumima nekadašnje upravne zgrade na površini od oko 500 metara kvadratnih arheolozi su pronašli ostatke građevina iz 12. i sa početka 13. veka, delove manastirskih objekata iz 14-16. veka, spomenike rane moskovske kamene arhitekture. Svi pronalasci su izloženi u muzeju.

  Predsednik Rusije je ranije položio cveće na spomenik Minjinu i Požarskom na Crvenom trgu.

  Nakon toga je Putin prisustvovao puštanju u rad časovnika na Spaskoj kuli. Časovnik sa zvonima je zaustavljen 9. oktobra radi obnavljanja zvonika koji je dopunjen sa 12 novih zvona. 

  Ruski lider je nakon toga prošetao teritorijom Kremlja.

  U Rusiji se 4. novembra proslavlja Dan narodnog jedinstva. Praznik je uključen u kalendar praznika pre 15 godina u znak sećanja na događaje iz 1612. godine kada su ustanici pod vođstvom Kuzme Minjina i Dmitrija Požarskog oslobodili Moskvu od poljskih osvajača. Ove godine će se zbog epidemiološke situacije većina događaja u čast obeležavanja Dana narodnog jedinstva održati onlajn.

  Tagovi:
  Kremlj, Dan narodnog jedinstva, Rusija, Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga