06:49 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1380
  Pratite nas

  Nije prvi prvi put da Moskva skreće pažnju na činjenicu da Vašington zahteva od drugih zemalja da, kao uslov za saradnju, ograniče interakciju sa Rusijom, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući nezadovoljstvo SAD time što Kipar nastavlja da pušta ruske vojne brodove u svoje luke.

  „Takav pristup protivreči neotuđivom pravu svake države da vodi nezavisnu spoljnu politiku. Kao što znate, pridržavamo se drugih principa. Nikada ne dovodimo u vezu razvoj bilateralnih odnosa sa partnerima sa prirodom njihovih odnosa sa trećim zemljama. Ne nameravamo da druge stavljamo pred veštački izbor 'mi ili SAD'. Polazimo od toga da je reč o suverenom prerogativu, zasnovanom na istinskoj ravnopravnosti. Odbacujemo prinudni dijalog“, istakla je Zaharova.

  Prema rečima portparolke, Rusija je uverena da će kiparske vlasti ostati posvećene multivektorskom političkom kursu i razvoju uzajmno korisne saradnje sa Rusijom.

  Nedavno je pomoćnik američkog državnog sekretara Klark Kuper izjavio da je Vašington nezadovoljan time što Kipar i dalje da dozvoljava ulazak u svoje luke ruskim vojnim brodovima. Prema rečima američkog zvaničnika, odustajanje od toga daće mogućnost Nikoziji da više sarađuje sa SAD u odbrambenoj sferi.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  SAD, Kipar, ultimatum, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga