15:46 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  0 560
  Pratite nas

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u telefonskom razgovoru s nemačkim kolegom Hajkom Masom pozvao Berlin da odustane od dalje veštačke politizacije situacije oko Alekseja Navaljnog koja, kako je rekao, šteti bilateralnim odnosima, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije nakon razgovora ministara.

  „Šef ruskog spoljnopolitičkog resora je ponovo naglasio da je neprihvatljiv stav Nemačke u vezi sa incidentom oko ruskog blogera. Takođe je rekao da Berlin odbija da ispuni svoje međunarodno-pravne obaveze, koje proizilaze iz Evropske konvencije o uzajamnoj pravnoj pomoći o krivičnim slučajevima iz 1959. godine i Konvencije o zabrani hemijskog oružja“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

  MIP dodaje da je ruski ministar „izrazio nadu da će se nemačka vlada uzdržati od dalje veštačke politizacije cele te situacije, koja nanosi ozbiljnu štetu rusko-nemačkim odnosima“.

  Ministri su naglasili su potrebu za primenom moskovskih dogovora o Karabahu u najkraćem roku, a bilo je reči i o Donbasu. Ministarstvo je navelo da je u centru pažnje bila je i problematika unutarukrajinskog sukoba u Donbasu, kao i da je razmotren tok pregovora u Kontakt grupi i 'normandijskom formatu' za mirno rešavanje situacije.

  Ranije je Lavrov izjavio za hrvatske medije da sankcije, koje su Nemačka i Francuska inicirale protiv građana Rusije zbog onoga što se desilo Navaljnom, pokazuju nesposobnost EU da adekvatno oceni dešavanja u svetu i željom da se savez stavi iznad zakona.

  Podsetimo, nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  Tagovi:
  Hajko Mas, Sergej Lavrov, Aleksej Navaljni, politizacija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga