06:42 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 238
  Pratite nas

  Teroristi na jugu provincije Idlib zauzimaju položaje umerenih grupa što bi moglo da ukazuje na planove pogoršanja situacije u cilju narušavanja dogovora između Turske i Rusije, izjavio je zamenik šefa ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji kontraadmiral Aleksandar Grinkevič.

  „Teroristi iz grupe 'Hajar Tahrir Al Šam' razoružavaju militante umerenih grupa i zauzimaju njihove položaje na liniji razdvajanja sa vladinim snagama u rejonu Džebel-Zavija na jugu provincije Idlib. To bi moglo da svedoči o planovima nepomirljivih formacija da dodatno pogoršaju situaciju kako bi osujetili realizaciju rusko-turskih dogovora“, rekao je on na brifingu.

  Grinkevič je takođe istakao da militanti povezani sa terorističkom grupom 'Džebhat an-Nusra' učestalije otvaraju vatru sa teritorije idlibske zone deeskalacije i da je od oktobra poginulo skoro 40 sirijskih vojnika.

  „Vazdušno-kosmičke snage Rusije i oružane snage Sirije ne gađaju civilne objekte. Istovremeno, primećena je značajna učestalost kršenja prekida vatre od strane naoružanih formacija, koje su povezane sa pomenutom terorističkom grupom“, navedeno je u saopštenju.

  Prema njegovim rečima, usled artiljerijske i minobacačke paljbe, kao i diverzantskih napada sa teritorije idlibske zone deeskalacije, od 1. oktobra poginulo je 39 sirijskih vojnika, a ranjeno je preko 40.

  Dogovori o Idlibu

  Putin i Erdogan su se sastali u Moskvi 5. marta, kako bi razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dveju zemalja od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Turska, Rusija, teroristi, Idlib
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga