08:57 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 661
  Pratite nas

  Na današnji dan 2012. godine Sergej Šojgu je došao na čelo Ministarstva odbrane Rusije. Od tog dana on neprekidno radi kako bi osigurao bezbednost svoje zemlje, prenosi televizija „Zvezda“.

  Kako ocenjuje televizija, u proteklih osam godina moć i autoritet Oružanih snaga Rusije su se višestruko povećali.

  Pod kontrolom Šojgua se realizuje program naoružavanja armije. Vojska je već dobila najnovije borbene sisteme, kojima nema ravnih u svetu – na avione instaliraju sisteme „Kindžal“ koji su u stanju da savladaju bilo koji sistem protivvazdušne odbrane, strateške raketne snage su dobile sisteme „Avangard“ sa navođenim bojevim glavama, sa fregate „Admiral Gorškov“ nedavno je lansiranja hipersonična raketa „Cirkon“. To su samo neki od primera.

  U suštini, udeo savremenog naoružanja u vojsci je premašio 70 odsto. Poređenja radi, 2013. godine je vojska imala svega 16 odsto takvog naoružanja. Ključni zadatak koji je Šojgu postavio jeste da se vojska obuči da efikasno koristi tu moć. Za osam godina, koliko je Šojgu na čelu Ministarstva odbrane, znatno je povećana intenzivnost borbene obuke.

  Svake godine se u vojsci održava više od 2.000 vojnih vežbi i manevara. Iznenadne provere se održavaju četiri puta češće nego ranije. Oružane snage Rusije su danas konstantno u pripravnosti. Njihova efikasnost je potvrđena i tokom uspešne operacije u Siriji.

  Pod budnim okom Sergeja Šojgua širom Rusije se intenzivno grade vojni objekti. Ministar lično prati situaciju da oficiri i njihove porodice imaju smeštaj.

  Još jedan projekat koji je ministar lično nadgledao je izgradnja Glavnog hrama Oružanih snaga i muzejskog kompleksa „Put sećanja“, koji su otvoreni u parku „Patriot“. Oni sada predstavljaju duhovni centar ruske vojske, gde se pažljivo čuva sećanje na podvige ruske vojske.

  Modernizovana ruska vojska je efikasna i u mirnodopsko vreme. Sada, u vreme pandemije virusa korona, to je postalo očigledno. Vojni graditelji su u rekordnom roku podigli 16 medicinskih kompleksa širom Rusije. Vojni lekari su spasili na hiljade života po ruskim regionima, ali i u inostranstvu – u Srbiji, Italiji, Južnoj Osetiji. Prvu u svetu vakcinu protiv virusa korona su napravili stručnjaci Ministarstva odbrane Rusije, zajedno sa kolegama iz instituta „Gamaleja“.

  Ako se negde dogodio požar, poplava, nesreća – Oružane snage Rusije prve pritiču u pomoć, što su dokazale nebrojeno puta.

  Tagovi:
  Ministarstvo odbrane RF, šojgu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga