21:26 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 772
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon na nivou federacije koji podrazumeva uvođenje novog postupka formiranja Vlade.

  Kako je saopšteno iz Putinove administracije, ubuduće će izvršnu vlast sprovoditi Vlada, ali i drugi federalni organi pod zajedničkim rukovodstvom predsednika, dok je ranije to činila isključivo Vlada.

  Pored toga, uvodi se i nova procedura imenovanja premijera – predsednik će moći da ga imenuje samo u slučaju da je njegovo imenovanje potvrdila Državna duma (Donji dom ruskog parlamenta), dok je ranije za tako nešto bila potrebna saglasnost i Saveta federacije (Gornji dom ruskog parlamenta).

  Pored toga, ukoliko poslanici Državne dume u tri navrata odbace kandidaturu određenog premijera, predsednik će imati pravo da ga imenuje samostalno.

  Istovremeno, ministre bezbednosnih struktura predsednik će takođe imati pravo da imenuje ali samo nakon dobijene saglasnosti Saveta federacije, dok će ostale imenovati Državna duma na predlog premijera.

  Kao i po pitanju premijera, i zamenike će predsednik moći da imenuje samostalno ukoliko poslanici Državne dume tri puta odbace njihovu kandidaturu.

  Takođe, ubuduće ostavka premijera neće podrazumevati i pad Vlade, već će predsednik imati pravo da imenuje novog bez uticaja na ostale ministre.

  Samu strukturu Vlade, kao i ranije, opredeljivaće sam predsednik Rusije.

  Tagovi:
  zakon, Vlada, Putin, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga