04:21 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 280
  Pratite nas

  Aktivnosti Rusije u svemiru nemaju nikakvu konfrontacionu orijentaciju, ne stvaraju smetnje ili poteškoće u funkcionisanju svemirskih letelica drugih država, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

  Ministarstvo je ukazalo na još jednu neutemeljenu optužbu američkih zvaničnika, američke sekretarke Ratnog vazduhoplovstva Barbare Baret i komandanta američkih Svemirskih snaga Džona Rejmonda, protiv Rusije u vezi sa razvojem i ispitivanjem zemaljskog i svemirskog oružja protiv satelita.

  „Smatramo ovaj napad delom propagandne kampanje koju je pokrenuo Vašington radi diskreditacije ruskih svemirskih aktivnosti i naših inicijativa za sprečavanje trke u naoružanju u svemiru“, navodi se u komentaru na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

  Ministarstvo je dodalo da kolege iz Sjedinjenih Američkih Država ponovo pokušavaju da situaciju prikažu u iskrivljenom obliku kako bi skrenuli pažnju međunarodne zajednice sa stvarnih pretnji u svemiru, kako bi opravdali svoje korake za razmeštanje oružja u svemiru i pribavili dodatna sredstva u te svrhe.

  „Naglašavamo da aktivnosti Rusije u svemiru nemaju konfrotacionu orjentaciju, ne stvaraju smetnje ili teškoće za rad svemirskih letelica drugih država i sprovode se strogo u skladu sa međunarodnim pravom, uključujući osnovni Ugovor o svemiru iz 1967. godine“, naglasilo je ministarstvo.

  Ministarstvo spoljnih poslova ukazalo je da Rusija daje prioritet nediskriminatorskoj upotrebi i istraživanju svemirskog prostora isključivo u miroljubive svrhe, a to potvrđuju i inicijative koje promoviše Moskva uz podršku država istomišljenika.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  svemirske snage, Rusija, svemir, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga