02:50 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1632
  Pratite nas

  Najnoviji ledolomac projekta 21 180M „Jevpatij Kolovrat“ postaće deo ruske mornarice 2022. godine, rekao je komandant ruske mornarice admiral Nikolaj Jevmenov.

  „Planirano je da ledolomac „Jevpatij Kolovrat“, koji se gradi u Sankt Peterburgu u kompaniji „Almaz“, postane deo mornarice 2022. godine. U projektovanje i izgradnju ovog ledolomca uvedeno je niz inovativnih rešenja“, izjavio je Jevmenov.

  Na sastanku u Admiralitetu su najvažnije teme bile projektovanje, izgradnja i upotreba brodova ruske mornarice.

  „Trenutno se u kompaniji „Almaz“, koja je deo Ujedinjene brodograditeljske korporacije, ledolomac snabdeva odgovarajućom opremom“, dodao je admiral.

  Jevmenov je rekao da će deplasman ledolomca biti 4.000 tona, trup je dugačak 82 i širok 19 metara. „Jevpatij Kolovrat“ može dostići brzinu do 14 čvorova i imaće oko 30 članova posade. Brod će moći da razbije led debljine jednog metra. Na moru može da provede mesec dana.

  Komandant mornarice je naglasio da je opremanje ruske mornarice brodovima, ledolomcima i brodovima za podršku neophodno za aktivni razvoj mornarice u zoni Arktika, podršku Severnomorskom putu, kao i za hidrografska istraživanja na Arktiku.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Arktik, Rusija, ruska mornarica, ledolomac
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga