00:34 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1240
  Pratite nas

  Nemačka ne ispunjava sve odredbe Sporazuma o dobrosusedskim odnosima, partnerstvu i saradnji, koji su Moskva i Berlin potpisali pre 30 godina, već se vodi svojim geopolitičkim ciljevima koji su usmereni na obuzdavanje Rusije, navode u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova povodom godišnjice potpisivanja dokumenta.

  „Trideset godina kasnije možemo da konstatujemo da je Sporazum odigrao važnu ulogu u izgradnji strateškog partnerstva između Rusije i Nemačke, kao i u procesu zbližavanja Rusa i Nemaca posle Hladnog rata u Evropi“, kažu u Ministarstvu.

  Berlin danas ne ispunjava sve odredbe Sporazuma zbog svojih geopolitičkih ciljeva, usmerenih na obuzdavanje Rusije, ističe se u saopštenju i dodaje da primera za to ima dosta.

  To su, između ostalih, odustajanje od strateškog partnerstva sa Rusijom i održavanja redovnih međudržavnih konsultacija, zamrzavanje drugih ključnih mehanizama političkog dijaloga i usaglašavanja stavova.

  U ruskom Ministarstvu smatraju da je ovaj Sporazum danas, u složenoj situaciji u kojoj se nalazi rusko-nemački dijalog, i dalje aktuelan i da će i ubuduće služiti kao orijentir s ciljem promovisanja pozitivne agende u odnosima između dve zemlje i dva naroda.

  „Pozivamo partnere da se i oni rukovode istim konstruktivnom pristupom“, zaključili su u Ministarstvu.

  Sporazum je potpisan u Bonu 9. novembra 1990. godine, a na snagu je stupio 5. jula 1991.

  Tagovi:
  godišnjica, Sporazum, Nemačka, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga