12:23 03 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 460
  Pratite nas

  Izvan granica Sirije nalazi se više od 6,5 miliona izbeglica, a većina njih su radno sposobna lica, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. Tokom video-konferencije sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom Putin je potvrdio da Rusija podržava održavanje predstojeće međunarodne konferencije o izbeglicama.

  „Većina izbeglica koje se nalaze izvan Sirije su radno sposobna lica koja bi mogla i treba da učestvuju u obnovi svoje zemlje. Njihov povratak je u skladu i sa interesima država koje su ih primile, pre svega suseda Sirije. Jer opterećenje koje trpe je prilično veliko i imaju velike troškove za njihov privremeni smeštaj i ostalo“, rekao je Putin.

  Putin je naglasio da mlade izbeglice mogu da predstavljaju pretnju po zemlju boravka jer padaju pod uticaj ekstremista.

  Prema njegovim rečima sada postoje povoljne mogućnosti za njihov masovan povratak u Siriju, ali je važno da taj proces ide prirodno, bez prisile.

  U samoj Siriji se svakodnevno preduzimaju mere za unapređenja života i rada, ukidaju su brojna ograničenja i napori daju rezultat, rekao je predsednik Rusije i dodao da se do sada iz inostranstva vratilo više od 850.000 sirijskih građana, a u svoja mesta stalnog boravka u samoj zemlji više od 1,3 miliona ljudi.

  „To je, bez sumnje, vaša zasluga, predsedniče. To je dobro. Ali obim te humanitarne katastrofe, a nemoguće je drugačije je zvati, je i dalje veliki. Sada kada je na većem delu teritorije Sirije nastupio mir postoje dobre šanse za masovan povratak izbeglica. Naravno, to treba da se odvija prirodno, bez prisile“, rekao je Putin.

  On je dodao da Rusija podržava održavanje međunarodne konferencije o izbeglicama, ističući da će ruska delegacija biti jedna od najmnogobrojnijih.

  Kako je rekao, učešće su potvrdili i UN i Međunarodni komitet Crvenog krsta.

  Konferencija je predviđena za 11. i 12. novembar u Damasku.

  „Ruska delegacija će biti jedna od najmnogobrojnijih, uključivaće stručnjake iz više od 30 ministarstava i institucija. Pored aktivnog učešća na konferenciji oni će imati i susrete sa sirijskim kolegama tokom kojih će biti razmotrena najaktuelnija pitanja bilateralne saradnje. Pored toga Siriji će biti predato preko 65 tona humanitarne pomoći“, zaključio je Putin.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  konferencija, Sirija, izbeglice, Asad, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga