16:52 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (658)
  1422
  Pratite nas

  Izjava lidera Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimira Putina, Ilhama Alijeva i Nikola Pašinjana o Nagorno-Karabahu predviđa raspoređivanje samo ruskih mirovnih snaga duž kontakt linije, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

  „Važan trenutak na koji bih želela da skrenem pažnju su mirovne snage – radi se o mirovnim snagama Ruske Federacije. Kada bude objavljen tekst izjave, niko neće imati nedoumice. Želela bih da još jednom skrenem pažnju na reči ruskog predsednika Vladimira Putina, u pitanju su ruski mirovnjaci u zoni duž kontakt linije u Karabahu“, rekla je ona u intervjuu za radio-stanicu „Eho Moskve“.

  Kako je rekla Zaharova, plan o primirju u Karabahu sprovodi se u skladu sa pozivom Rusije na rešavanje konflikta političkim putem.

  Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, u zoni nagorno-karabaškog sukoba biće razmešteno 1.960 vojnika, 90 oklopnih transportera i 380 jedinica druge tehnike. Osnovu mirovnog kontingenta činiće jedinice 15. posebne motorizovane brigade Centralnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije.

  Turska podržala trilateralnu izjavu o Karabahu

  Zaharova je rekla da su ruski i turski ministri inostranih poslova, Sergej Lavrov i Mevlut Čavušoglu razgovarali telefonom i da je tom prilikom Ankara podržala trilateralnu izjavu o Nagorno-Karabahu, koja je usvojena u ponedeljak.

  Ona je dodala da su u toku intenzivni kontakti ministara, kao i da su oni razmotrili dalje korake koje je potrebno preduzeti za rešavanje situacije u tom regionu.

  Istovremeno, navela je da će zajednička izjava Putina, Alijeva i Pašinjana o potpunom prekidu vatre u Karabahu biti objavljena na međunarodnim platformama u bliskoj budućnosti.

  Portparolka se osvrnula i na incident sa obaranjem ruskog helikoptera MI-24 na nebu iznad Jermenije, rekavši da razvovor o uzrocima tog incidenta može da bude obavljen tek nakon operativne istrage.

  „Skrenuli smo pažnju na potrebu za brzom istragom. Kada ona bude završena, moći će se razgovarati o tome kako se incident dogodio i šta je ga je izazvalo“, rekla je ona.

  Prethodno je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio da će mirovnjake u Karabahu rasporediti Rusija i Turska.

  Ranije je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

  Tokom noći su u Jerevanu održani protesti zbog najave o završetku rata u Karabahu. Nekoliko vladinih zgrada je uništeno. Premijer Jermenije je u svetlu tih protesta pozvao sve koji nemaju nikakve veze sa razbojništvima da odu kući i izjavio da je „čist“ pred svojom domovinom i jermenskim narodom.

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (658)
  Tagovi:
  Nagorno Karabah, ruski mirovnjaci, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga