03:38 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (307)
  1250
  Pratite nas

  Rusija nije dobila nikakve dokaze o slučaju Alekseja Navaljnog, izjavila je portparolka Ministarsta spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

  „Ovde je samo jedno potrebno uraditi: dajte ove materijale ruskoj strani kako bi mogli da postanu deo pretkrivične provere koja je trenutno u toku i, shodno tome, mogu preduzeti sve druge proceduralne mere i koraci“, rekla je ona.

  Prema njenim rečima „postoji najjednostavniji način da se reše sve sumnje svih ljudi na planeti Zemlji: dajte formulu, dajte materijale koje ste navodno pronašli, a ne samo da pričate o njima, ne samo da o njima govorite opisno, već donosite konkretne odluke u vezi sa sankcijama protiv cele države “.

  „Šta bi moglo biti lakše nego dostaviti ove materijale? Ovi materijali se navodno dostavljaju svima koji u principu ni na koji način ne učestvuju u ovoj priči, čak ni teoretski, ali istovremeno i specijalizovanim telima poput Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO). Ti materijali kada su dostavljeni, sve formule su izbrisane, ne mogu da nađem drugu reč, ruskoj strani nije obezbeđeno ništa, apsolutno ništa što bi se moglo smatrati nekom vrstom dokaza“, rekla je ona u emisiji radija „Eho Moskve“.

  Incident sa Navaljnim

  Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

  Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

  Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu. Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

  Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

  Nemačka klinika „Šarite“ saopštila je 23. septembra da je on otpušten iz bolnice

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (307)
  Tagovi:
  Rusija, Aleksej Navaljni, Marija Zaharova
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga