07:06 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 423
  Pratite nas

  Projektni biro za hemijsko inženjerstvo „Isajev“ (deo „Roskosmosa“) započeo je izradu motora rakete za višekratnu upotrebu „Krilo-SV“, saopštila je za Sputnjik pres služba kompanije.

  „U skladu sa projektnim zadatkom 'Projektni biro za hemijsko inženjerstvo A.M. Isaeva' 2. novembra je počela sa radom laboratorija Fonda za napredna istraživanja na razvoju kriogenog motora za eksperimentalni demonstrator višekratnih raketa „Krilo-SV“, rekla je pres služba kompanije.

  Glavni izvršilac projekta je CNIIMAŠ, koji je odgovoran za ukupan razvoj rakete. Ranije je objavljeno da bi raketni motor nosi ime „Vihor“.

  Rad na projektu rakete „Krilo-SV“ nastao je pre nekoliko godina, a u februaru 2020. godine započeo je razvoj demonstratora leta. Letački testovi demonstratora, odnosno njegovo prvo punopravno lansiranje, zakazano je za 2023. godinu

  Krilo-SV“ je raketa za višekratnu upotrebu. Raketa će biti dugačka šest metara i prečnika 0,8 metara. Demonstrator rakete biće veličine trećine originala. Raketa će se kretati hipersoničnom brzinom do šest maha.

  Lansiranje je planirano da se izvede sa poligona Kapustin Jar prema Kaspijskom moru. Pretpostavlja se da će se nakon odvajanja druge faze, koja će nastaviti let sa satelitom na brodu, prva faza za ponovnu upotrebu vratiti na kosmodrom koristeći avionski motor.

  Ovo je treći pokušaj kompanije „Roskosmos“ da razvije krstareću raketu u svemirske svrhe. Maketa krstareće rakete „Bajkal“ je 2001. godine demonstrirana u Le Buržeu, a početkom 2010. godine, Hruničev centar razvio je projekat MRKS-1, povratnu raketu prve faze za „Angaru“. Nijedan od ova dva projekta nije razvijen, ali se radovi na njima koriste u novom projektu nosača.

  Direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin je u aprilu 2018. godine rekao da Rusija zbog svog geografskog položaja ne može da stvori rakete kao što su rakete Ilona Maska, ali da mora da koristi šemu za višekratnu upotrebu.

  Prema njegovim rečima „Spejs iks“ lansira rakete sa rta Kanaveral i „hvata“ stepene (rakete) na morsku platformu, ali u ruskim uslovima takva platforma ne može da postoji. U oktobru 2019. ponovio je isto, a u aprilu 2020. godine Rogozin je rusku raketu nazvao efikasnijom od rakete „Falkon 9“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  lansiranje rakete, Vihr, raketa, Roskosmos
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga