11:07 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 410
  Pratite nas

  Rusija i Turska nisu razgovarale o zajedničkim mirovnim snagama u Karabahu, ova tema se nikada nije razmatrala, Rusija i Turska će sarađivati o Karabahu preko nadzornog centra u Azerbejdžanu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  Odgovarajući na pitanje o izjavio azerbejdžanskog predsednika Ilhama Alijeva o zajedničkim mirovnim snagama Rusije i Turske Peskov je rekao da „ nije bilo govora o zajedničkim mirovnim snagama“.

  „Oblast saradnje biće na teritoriji Azerbejdžana. To neće biti Karabah, radi se o nadzornom centru“, odgovorio je Peskov.

  On je dodao da će se centar nalaziti upravo na teritoriji Azerbejdžana, a ne Nagorno-Karabaha.

  Peskov je precizirao da će ruski mirovnjaci u Karabahu održavati prekid vatre i sva borbena dejstva.

  „To je obezbeđivanje. Prekid se dogodio dogovorom zaraćenih strana, odnosno Azerbejdžana i Jermenije. Mirovne snage pozvane su da beleže i održavaju prekid vatre“, naglasio je Peskov, odgovarajući na pitanje da li mandat mirovnog kontingenta omogućava upotrebu oružja.

  Peskov je dodao da su mirovnjaci naoružani u skladu sa postignutim sporazumom i da imaju određenu tehniku, tako da „treba polaziti od toga“.  

  Ranije je Nacionalni centar za kontrolu odbrane Rusije saopštio da će u Karabah biti poslato najmanje 22 vojno-transportna aviona Il-76 sa mirovnjacima. Mirovni kontingent Rusije u Karabahu će imati 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica opreme. Komanda ruskih mirovnih snaga biće smeštena u području Stepanakerta.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  mirovne snage, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga