11:47 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 432
  Pratite nas

  U mirovnoj operaciji u Nagorno-Karabahu biće angažovani helikopteri Mi-8 i Mi-24 ruskih vazduhoplovnih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

  Na aerodrom u Jerevanu već je stiglo osam letelica.

  „Helikopteri će se koristiti... za vazdušno nadgledanje područja kontrole prekida vatre i vojnih operacija“, navodi se u saopštenju.

  Osim toga, helikopteri će prevoziti osoblje i imovinu mirovnog kontingenta u teško dostupna područja.

  Konvoj jedinica ruske mirovne brigade, poslate u zonu sukoba Nagorno-Karabaha, izvela je marš dužine više od 300 kilometara preko teritorije Jermenije i stigla u grad Goris na zapadu zemlje, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

  Konvoj čine oklopni transporteri, vozila i logistička podrška koji su prethodno stigli iz Rusije na aerodrom Erebuni.

  ​Kontigent se sastoji od vojnika po ugovoru koji su prošli spepcijalnu obuku za izvršavanje mirovnih zadataka. Jedinice su opremljene savremenim naoružanjem, vojnom i specijalnom tehnikom, uključujući oklopne transportere BTR-82A i oklopna vozila „Tigar“ i „Tajfun“.

  Prebacivanje ruskog mirovnog kontingenta za operacije u zoni Nagorno-Karabaha nastavlja se avionima vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

  Ranije je Generalštab objavio da je proteklog dana u Nagorno-Karabah prebačeno 414 pripadnika ruskih mirovnih snaga i nekoliko desetina automobila i drugih vozila, kao i osam helikoptera i dronova.

  Grupa treba da se sastoji od ukupno 1960 vojnika sa malokalibarskim oružjem, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobila i druge tehnike.

  U noći 10. novembra Rusija, Azerbejdžan i Jermenija potpisali su sporazum o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu. U njemu se navodi da se azerbejdžanska i jermenska vojska zaustavlja na zauzetim položajima i da će razmeniti zarobljenike.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  mirovne snage, Mi-8, Mi-24, Nagorno Karabah, Rusija, helikopteri
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga