19:35 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  0 141
  Pratite nas

  Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov demantovao je novu izjavu Ankare o učešću Turske u mirovnoj misiji u Karabahu: o ovoj temi se nije razgovaralo, nije bilo takvih sporazuma.

  „Ne, ovo nije svršen čin. Ovde možemo pretpostaviti da postoje neke razlike u shvatanju. Mi i dalje polazimo od toga da su mirovnjaci ruska vojska koja je raspoređena u zoni kontakt linije strana, a saradnja sa turskom vojskom biće u okviru centra za nadzor na teritoriji Azerbejdžana“, objasnio je Peskov odgovarajući na pitanje o izjavama Turske o prisustvu njenih mirovnih snaga u Karabahu.  

  On je naglasio da se ta tema nije razmatrala i da se rad nastavlja.

  „Radi se o tome da, kao što smo više puta govorili, to ne može biti tema za razmatranje samo između Moskve i Ankare. Jermenija i Azerbejdžan moraju da se slože s tim. O ovoj temi se nije razgovaralo, nije bilo takvih sporazuma, rad se nastavlja“, precizirao je Peskov.

  Portparol Kremlja dodao je i da predsednik Rusije Vladimir Putin visoko ceni konstruktivan pristup turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i da se nijanse i nesuglasice koje se pojavljuju, rešavaju dijalogom sa turskim partnerima.

  „Od samog početka imali smo različita gledišta... Rusija, UN, Sjedinjene Američke Države, kopredsedavajući, Francuska i druge evropske zemlje pristalice su pristupa da ne postoji alternativa rešavanju sukoba (u Nagorno-Karabahu) političkim i diplomatskim metodama. Mi se i dalje pridržavamo ovog gledišta. Turska se drži drugog gledišta, ali, bez obzira na to, u rešavanju različitih regionalnih problema saradnja Rusije i Turske pokazala je svoju efikasnost“, naveo je Peskov.

  Naglasio je da Rusija ceni takvu komunikaciju i nivo međusobnog poverenja i saradnje.

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Takođe je predviđeno otvaranje koridora između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahičevan. 

  Pročitajte još:


  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  Tagovi:
  Turska, Rusija, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga