15:12 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2453
  Pratite nas

  Svetska zdravstvena organizacija će uneti „Sputnjik V“ u spisak vakcina koje se preporučuju za vanrednu upotrebu, ako bude u skladu sa kriterijumima, saopštio je Sputnjiku predstavnik SZO.

  „SZO je stupila u kontakt sa Naučno-istraživačkim institutom za epidemiogiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ koji je izrazio zainteresovanost za podnošenje prijava za uključivanje „Sputnjika V“ u spisak vakcina koje preporučuje SZO za korišćenje u vanrednim situacijama i mi sa nestrpljivošću čekamo da dobijemo podatke o vakcini-kandidatu „Sputnjik V“. Ako bude otkriveno da proizvod koji je podnet radi davanja ocene bude u skladu sa kriterijumima za uključivanje u spisak, SZO će otvoreno objaviti rezultate“, saopštili su u pres-službi.

  U SZO su naglasili da je proces podnošenja podataka o leku radi preliminarne kvalifikacije ili unošenja u spisak za korišćenje u vanrednim situacijama - poverljiva informacija. Nastavak ocenjivanja podataka, dobijenih od proizvođača vakcine, zavisiće od njihovog kvalitet, kao i od toga koliko su oni u skladu sa kriterijumima SZO.

  Vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Zamenik ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev saopštio je danas da ruska vlada razmatra da ponudi istraživačkom centru "Gamaleja" da bude odlučujući faktor u proizvodnji i razvitku vakcine protiv korona virusa, dodavši da bi Rusija mogla za početak da mesečno pravi između 100.000 i milion doza.

   

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga