12:00 16 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 521
  Pratite nas

  Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o pružanju finansijske podrške ruskom mirovnom kontigentu koji će biti raspoređen na teritoriji Nagorno-Karabaha.

  Prema ukazu „O merama za podršku mira u Nagorno-Karabahu“ ruskog predsednika, koji je potpisan 10. novembra, vladi Rusije je naloženo da, prema utvrđenom redu, obezbedi finansiranje troškova povezanih sa realizacijom aktivnosti ruskog mirovnog kontigenta.

  Dokument predviđa pružanje materijalne podrške vojnicima koji čine taj kontigent i isplatu novčanog sledovanja, uključujući pružanje dodatnih garancija i kompenzacija, što se odnosi i na članove njihovih porodica.

  Danas se ministar odbrane Azerbejdžana, general-pukovnik Zakir Hasanov sastao sa komandantom mirovnih snaga Rusije koje će biti razmeštene u Karabahu. Oni su razgovarali o pitanjima organizacije i realizacije mirovne misije, saopštila je pres-služba azerbejdžanskog Ministarstva odbrane.

  Ranije je saopšteno da će se rotacija ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu odvijati najmanje dva puta godišnje.

  Generalštab vojske Rusije je objavio da je proteklog dana u Nagorno-Karabah prebačeno 414 pripadnika ruskih mirovnih snaga i nekoliko desetina automobila i drugih vozila, kao i osam helikoptera i dronova.

  U noći 10. novembra Rusija, Azerbejdžan i Jermenija potpisali su sporazum o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu. U njemu se navodi da se azerbejdžanska i jermenska vojska zaustavlja na zauzetim položajima i da će razmeniti zarobljenike, a u regionu će biti raspoređeni ruski mirovnjaci.

   

   

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  Nagorno Karabah, Rusija, mirovne snage
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga