15:51 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2451
  Pratite nas

  Rusija će pokazati poštovanje prema svakom izboru američkog naroda, ali bi Moskvi više imponovao predsednik Sjedinjenih Američkih Država koji bi želeo da oživi odnose sa Rusijom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za „RT Rusija“.

  „To je rekao i sam predsednik Putin. Rekao je da to nije naša stvar. Pokazaćemo poštovanje prema svakom izboru američkog naroda. Radićemo sa svakim predsednikom kojeg budu izabrali sami Amerikanci. I, naravno, više bi nam imponovao predsednik koji želi nekako oživi naše bilateralne odnose“, objasnio je Peskov.

  On je ponovo naglasio da se Rusija nikada nije mešala i da se neće mešati u unutrašnje poslove Sjedinjenih Američkim Državama, ali i da neće dozvoliti Americi da se meša u unutrašnje poslove Rusije.

  Peskov je podsetio da je bilo mnogo slučajeva mešanja Sjedinjenih Američkih Država u unutrašnje poslove Rusije. On je pomenuo američke procene nekih unutrašnjih procesa u Rusiji i kritika po pitanju održavanja izbora i oblasti ljudskih prava.

  „Sećate se da je i pre 2008. godine – tada je, po mom mišljenju, Generalno tužilaštvo direktno sastavljalo tabele transfera novca različitim organizacijama iz Sjedinjenih Američkih Država. Sećam se da je o ovome izveštavan predsednik. I zapravo smo većinu tih podataka učinili javnim“ rekao je portparol Kremlja, napominjući da je bilo dosta takvih primera.

  Degradacija odnosa

  Peskov je naveo i da su nesuglasice, nastale tokom administracije Baraka Obame, dovele do trenutne degradacije odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama.

  „Predsednik se sastajao sa njim (Džozefom Bajdenom), ali ipak se uglavnom više sastajao sa njegovim tadašnjim šefom (Barakom Obamom), pa je dijalog ipak bio bliži sa Obamom. To nije bio lak dijalog, posebno poslednjih šest meseci boravka Obame na vlasti“, rekao je Peskov.

  Primetio je da je „bilo puno nesuglasica koje su, verovatno, bile preteča degradacije koja se dogodila u našim odnosima za vreme Trampovog mandata“.  

  Čestitke novoizabranom predsedniku

  Portparol Kremlja je dodao da je predsednik Putin odlučio da sačeka zvanične rezultate predsedničkih izbora u SAD, a zatim da čestita pobedniku.  

  Na pitanje da li to znači da Rusija time podržava Trampa, Peskov je odgovorio:

  „Ne, to je apsolutna pauza učtivosti. Ne govorimo ništa o izborima, ništa ne govorimo o trenutnoj situaciji. Čekamo da sami Amerikanci proglase izabranog predsednika, ne američki mediji, već sami Amerikanci“, precizirao je on.

  Predsednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama održani su 3. novembra. Prema preliminarnim podacima, pobedio je Bajden, o čemu su izvestili najveći američki mediji. Istovremeno, Donald Tramp tvrdi da izbori još uvek nisu završeni i da namerava da svoju pobedu odbrani na sudu.

  Pročitajte još:

   

      

  Tagovi:
  Dmitrij Peskov, Rusija, izbori u SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga