12:01 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 241
  Pratite nas

  U Nagorno-Karabah odletelo je još osam aviona sa ruskim mirovnjacima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

  Uzimajući u obzir prethodne letove, u region je otišlo već 42 aviona.

  ​​„Dana 13. novembra osam vojno-transportnih aviona Il-76 već je poletelo sa aerodroma Uljanovsk-Vostočni. Avioni će na aerodrom u Jermeniji dopremiti više od 10 teških terenskih vozila... kao i preko 100 vojnika“, navodi se u saopštenju.

  Konvoj ruske 15. Brigade za mirovne misije stila je u Stepanakert. U sastavu konvoja su oklopni transporteri, automobilska tehnika i sredstva za logističku podršku.

  Mirovnjaci su na putu dužine 100 kilometara rasporedili četiri osmatračnice od grada Gorisa do Stepanakerta.​

  Kontingent ruskih mirovnih snaga sastojaće se od 1.960 vojnika sa malokalibarskim oružjem, 90 oklopnih transportera, 380 vozila i druge tehnike.​

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

  Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. Takođe je predviđeno otvaranje koridora između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahičevan.

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  mirovne snage, ruski mirovnjaci, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga