08:12 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 70
  Pratite nas

  Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je telefonom s jermenskim kolegom Zograbom Mnacakanjanom o raspoređivanju ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu i njihovim zadacima.

  Lavrov je prethodno razgovarao i s kolegom u Bakuu Džejhunom Bajramovim o poštovanju režima prekida vatre i koordinaciji prilikom raspoređivanja ruskih mirovnih snaga u regionu i organizaciji njihovih obaveza na terenu.

  „Ministri su razmotrili tok primene zajedničke izjave predsednika Azerbejdžana, Jermenije i Rusije od 9. novembra, uključujući zadatke vezane za raspoređivanje ruskih mirovnjaka u zoni karabaškog sukoba i efikasne realizacije njihovog mandata“, navodi se u saopštenju ruskog MIP.

  Istovremeno, Lavrov je detaljno informisao jermenskog ministra u vezi sa delatnošću Centra za humanitarno reagovanje koji je formiran Ukazom ruskog predsednika od 13. novembra.

  Tema razgovora bila je i saradnja sa Visokim komesarijatom UN za izbeglice, UNESKO, Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i drugim organizacijama kako bi se olakšao položaj civila u zoni konflikta i omogućilo očuvanje verskih i kulturnih objekata.

  Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

  Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

  Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  Nagorno Karabah, Jermenija, Azerbejdžan, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga