12:04 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 670
  Pratite nas

  Pet bivših zatvorenika u Voronješkoj oblasti osuđeno je na kazne od 8,5-24 godina zatvora za planiranje većeg broja terorističkih napada.

  Prema izveštaju Federalne službe bezbednosti (FSB) članovi terorističke grupe Ruslan Bugak, Ruslan Čausov, Genjas Gatdžibajbov, Maksim Stepanov i Sergej Muhametzjanov su planirali da dignu u vazduh stambenu zgradu i napadnu kadete Vazduhoplovne akademije Žukovskog i Gagarina.

  Drugi zapadni okružni vojni sud osudio je optužene na kazne u rasponu od 8,5 (Muhametzjanov) do 24 godine zatvora (Bugakov).

  Njihove zatvorske kazne za ranije prestupe su istekle 2019-2020. godine.

  U Rusiji je, tokom proteklih deset godina, sprečeno preko 150 terorističkih napada, rekao je u junu šef FSB-a Aleksandar Bortnikov.

  Saopštenja na ovu temu su bila aktuelna u Rusiji ove jeseni, jer je sprečen teroristički napad u Moskvi (krajem oktobra), u Volgogradu (sredinom oktobra) i Stavropolju (početkom oktobra).

  FSB je više puta naglasio da posebnu pažnju posvećuje suzbijanju širenja radikalnog islama među migrantima i u zatvorima u kojima se nalaze već osuđeni teroristi. Druga važna sfera rada je praćenje militanata koji su se vratili u Rusiju iz ratova u Siriji i Iraku.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  uhapšeni, teroristi, Rusija, Ruska federalna služba bezbednosti, FSB
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga