00:14 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  0 280
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da su izjave o tome da su Francuska i Amerika mogle da se naljute jer nisu učestvovale u postizanju sporazuma o Nagorno-Karabahu preuveličavanje, ističući da u takvoj situaciji nema mesta za durenje.

  „Ne znam ništa o tome da se neko ljuti. Kada se pitanja rešavaju, razmatraju na tom nivou i u tom kontekstu, kada se radi o zdravlju i životu, o sudbini miliona ljudi za duži istorijski period, tu nema mesta vređanju, nema mestu durenju, ovde se sasvim druge stvari uzimaju u obzir“, rekao je Putin za TV „Rusija 24“.

  Mislim da se radi o hiperboli, veštačkom preuveličavanju – da se neko zbog nekoga uvredio, dodao je on.

  Kada je reč o ulozi te dve zemlje u procesu normalizacije u Karabahu, Putin je istakao da ih izuzetno visoko ocenjuje jer su uvek tražili put za rešenje problema.

  Podsetio je i da su i Francuska i Amerika u potpunosti podržale predlog koji je Rusija iznela 2013. godine a tiče se fomata buduće normalizacije.

  „Pitanje je u tome da li je i kako je bilo moguće uzeti u obzir do detalja mišljenje svakog od naših partnera prilikom pripreme ovog dokumenta koji je postao osnova trilateralne izjave, osnova prekida vatre – to je pitanje čisto tehničkog karaktera i ono ne podriva osnovu naše zajedničke pozicije kada je reč o principima normalizacije“, zaključio je Putin.

  Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

  Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  Tagovi:
  Amerika, Nagorno Karabah, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga