16:13 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  1120
  Pratite nas

  Rusija i Turska će učestvovati u „operacijama zaštite bezbednosti“ jermenskog i azerbejdžanskog naroda u Karabahu, saopštio je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

  Alijev je primio danas akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Holandije u Azerbejdžanu Aauline Ejzema.

  „Sigurno znate da su regionalne države podržale ovu deklaraciju (o Karabahu). Svi naši susedi su podržali tu deklaraciju. Dva naša suseda – Rusija i Turska – učestvovaće u operacijama za osiguranje bezbednosti Azerbejdžanaca i Jermena. Zato smatram da bi bilo pravedno, da i vi budete na našoj strani“, rekao je Alijev, prenosi agencija „Azertadž“.

  Ranije je ambasador Jermenije u Holandiji Tigran Balajan saopštio da je parlament Holandije usvojio rezoluciju o uvođenju individualnih sankcija Alijevu, njegovj supruzi Mehriban Alijevoj i predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.

  Sporazum o Karabahu

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

  Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  Turska, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga