02:02 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 123
  Pratite nas

  Pitanje prekida vatre u Nagorno-Karabahu rešavalo se kako uz učešće Sjedinjenih Američkih Država, tako i Francuske – njihov stav, kao kopredsedavajućih Minske grupe OEBS-a, uzimao se u obzir prilikom donošenja odluka, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za televiziju RT.

  „Ne smatram da je pitanje (Nagorno-Karabaha) rešeno bez učešća SAD, jer je stav tri kopredsedavajuće zemlje Minske grupe OEBS-a – Rusije, SAD i Francuske, koji je u poslednjih mesec dana pred potpisivanje sporazuma 9. novembra više puta izlagan i na nivou predsednika, ministara, specijalnih predstavnika kopredsedavajućih zemalja, stav u korist hitnog prekida krvoprolića i izrade mehanizma kontrole prekida vatre ipak politički, psihološki delovao na situaciju“, rekao je Lavrov.

  On je dodao da SAD i Francuska imaju uticaj na zemlje regiona.

  „Stoga, iako ti apeli nisu bili 'stavljeni na papir' u to vreme, ipak su odigrali važnu političku ulogu u stvaranju uslova za to da na kraju sporazum, koji je dogovoren zahvaljujući titanskim naporima ruskog predsednika lično, proradi. I on funkcioniše“, rekao je ministar.

  Lavrov je rekao da je žalostan osećaj „povređenog ponosa“ koji se ponekad omakne predstavnicima SAD i Francuske na temu sukoba u Nagorno-Karabahu.

  „Tokom mojih kontakata sa američkim i francuskim kolegama, isto kao i za vreme kontakata predsednika Makrona i predsednika Putina na temu Nagorno-Karabaha poslednjih dana ipak se provlači osećaj povređenog ponosa. I to je žalosno“, zaključio je Lavrov.

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.  

  Pročitajte još:

   

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  SAD, Rusija, Nagorno Karabah, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga