06:16 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 350
  Pratite nas

  Rusija je primetila internacionalizaciju vojne aktivnosti na Arktiku, sve je više zemalja koje deluju u tom području iako ne pripadaju arktičkom regionu, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Nikolaj Korčunov.

  Kao primer naveo je Veliku Britaniju koja je 2018. godine objavila svoju vojnu strategiju po pitanju Arkrika, što predstavlja zabrinjavajuću činjenicu jer je to bila prva nearktička zemlja koja je usvojila takav dokument.

  „To nas brine, o tome stalno govorimo našim partnerima“, naglasio je on.

  Osvrnuo se i na porast militarizacije Norveške rekavši da bi bilo kakva izmena odnosa snaga na Arktiku naterati Rusiju da adekvatno izmeni postojeće planove kada je reč o tom području.

  „U to nema nikakve sumnje. Sve te izmene balansa snaga se proučavaju sa velikom pažnjom“, istakao je.

  Korčunov je rekao i da je Rusija spremna da sa novom američkom administracijom razgovara o problemima Arktika, ukoliko Vašington to bude smatrao svrsishodnim.

  Ocenio je i da Arktik sve više postaje važan region, budući da je u porat njegov i politički, ali i ekonomski i klimatski značaj, što i navodi na činjenicu da je što pre neophodno uspostaviti dijalog, bilo da je reč o bilateralnom ili multilateralnom formatu.

  „Spremni smo na dijalog uz poštovanje uzajamnih interesa. Ako naši američki partneri uvide svrsishodnost dijaloga, mi ćemo to podržati“, zaključio je on.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vojna aktivnost, Arktik, Norveška, SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga