15:25 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 1021
  Pratite nas

  Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je pitanje rešavanja sukoba u Nagorno-Karabahu važno i sa stanovišta osiguravanja unutrašnje bezbednosti Rusije.

  „Za nas, za Rusiju, sukobi ove vrste i njihovo rešavanje imaju poseban značaj, za nas to nisu prazne reči, imajući u vidu da u Rusiji žive milioni Jermena i Azerbejdžanaca“, rekao je ruski lider na sastanku čija je tema bila rad ruske mirovne misije u Nagorno-Karabahu.

  Putin je naglasio da Rusiju sa Azerbejdžanom i Jermenijom „povezuju vekovne veze“.

  „To za nas ima i unutarpolitičku dimenziju i u tom pogledu je veoma interesantno sa tačke gledišta osiguravanja unutrašnje bezbednosti, sa aspekta politike“, naglasio je Putin.

  Putin je na sastanku pohvalio rad ruskih mirovnjaka u Nagorno-Karabahu.

  „Koristim ovu priliku da naglasim da je rad ruskih mirovnjaka jasan i organizovan. Operativno sprovedeno deminiranje omogućilo je da se uspostavi dobra, pouzdana veza u regionu, a raspoređivanje naših mirovnih snaga omogućilo je da se zaustavi krvoproliće i da se izbegnu nove žrtve“, rekao je Putin.

  On je dodao da ruski vojnici efikasno kontrolišu poštovanje primirja u Nagorno-Karabahu.

  „Režim prekida vatre poštuju obe strane. Situacija se generalno stabilizovala“, istakao je ruski lider.

  Pored toga, ruski vojnici nastavljaju da prate izbeglice, osiguravaju bezbednost kolona sa humanitarnim teretima, istakao je ruski predsednik.

  Prema njegovim rečima, svi humanitarni napori Rusije i pomoć treba da budu od koristi jermenskom i azerbejdžanskom narodu.

  „Saosećamo sa svima koji su se našli u nevolji“, rekao je ruski lider.

  Ruski lider je takođe upozorio sve koji pokušaju da otežaju realizaciju trilateralnog sporazuma Jermenije, Azerbejdžana i Rusije o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

  „Ljudi koji pokušavaju to da učine treba da shvate da je jedina alternativa tome – rat. I ako se, ne daj bože, to dogodi krv žrtava će biti na njihovim rukama, onih koji pokušavaju da ometu realizaciju tog sporazuma. To bi svi trebalo da razumeju i da budu toga svesni“, poručio je ruski lider.

  Zaštita svetinja

  Rusija računa da se u rešavanje humanitarnih zadataka u Nagorno-Karabahu uključe i UNESKO, kao i Dečji fond UN (UNICEF), rekao je Putin.

  Ruski lider je skrenuo pažnju na to da treba da budu sačuvani istorijski spomenici i verski objekti u Nagorno-Karabahu, kako azerbejdžanski, tako i jermenski, istakavši da to pitanje ima „važnu moralnu, ljudsku dimenziju“.

  „Smatram da je veoma potrebno da se ovde uključi UNESKO. Takođe računamo na UNICEF-ovu pomoć deci i tinejdžerima koji su posebno bespomoćni pred strahotama vojnih sukoba“, istakao je Putin.

  On je dodao da je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev spreman da obezbedi pristup verskim objektima u Nagorno-Karabahu, kako predstavnicima jermenske, tako i azerbejdžanske strane.

  Rešavanje humanitarnih problema

  Rusija će u najskorije vreme poslati delegaciju za rešavanje ključnih problema u Nagorno-Karabahu, između ostalog, i humanitarnih, izjavio je Putin.

  On je podsetio da je u stalnom kontaktu sa svojim kolegama i u Jermeniji i u Azerbejdžanu.

  „Sa oba lidera sam se dogovorio da će u najskorije vreme u Jermeniju i Azerbejdžan biti poslata ruska delegacija koju će činiti rukovodioci niza ministarstava i resora“, rekao je ruski lider, istakavši da će zadaci delegacije biti razmatranje „aktuelnih, najvažnijih pitanja realizacije trilateralnog sporazuma od 9. novembra“.

  On je dodao da su stvoreni sigurni uslovi za rad humanitarnih organizacija u Karabahu.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  ruski mirovnjaci, mirovnjaci, Nagorno Karabah, Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga