03:41 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  1420
  Pratite nas

  Ministri spoljnih poslova i odbrane Rusije, Sergej Lavrov i Sergej Šojgu borave u Jermeniji gde sa tamošnjim rukovodstvom razgovoraju o situaciji u Nagorno-Karabahu.

  Šojgu se već sastao sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, a u Jerevan je, u međuvremenu, stigao i Lavrov.

  Ruski ministar odbrane je sagovorniku preneo da sledi veliki rad na uspostavljanju mira u Karabahu i poručio da se krvoproliće ne sme dozvoliti.

  Pašinjan je izrazio očekivanje da će doći do jačanja saradnje dve zemlje u sferi odbrane i vojno-industrijskom kompleksa.

  Ruski predsednik Vladimir Putin održao je juče sastanak posvećen situaciju u ovom regionu kojem su prisustvovali i Šojgu i Lavrov, kao i komandant ruskih mirovnjaka u Karabahu, ministar za vanredne situacije i šef Federalne službe bezbednosti.

  Tom prilikom on je naveo da je pitanje rešavanja sukoba u Nagorno-Karabahu važno i sa stanovišta osiguravanja unutrašnje bezbednosti Rusije.

  „Za nas, za Rusiju, sukobi ove vrste i njihovo rešavanje imaju poseban značaj, za nas to nisu prazne reči, imajući u vidu da u Rusiji žive milioni Jermena i Azerbejdžanaca“, rekao je ruski lider na sastanku čija je tema bila rad ruske mirovne misije u Nagorno-Karabahu.

  Putin je naglasio da Rusiju sa Azerbejdžanom i Jermenijom „povezuju vekovne veze“.

  Takođe je najavio da će Rusija u najskorije vreme poslati delegaciju za rešavanje ključnih problema u Nagorno-Karabahu, između ostalog, i humanitarnih.

  Ruski lider je skrenuo pažnju na to da treba da budu sačuvani istorijski spomenici i verski objekti u Nagorno-Karabahu, kako azerbejdžanski, tako i jermenski, istakavši da to pitanje ima „važnu moralnu, ljudsku dimenziju“.

  Dodao je da Rusija računa da se u rešavanje humanitarnih zadataka u Nagorno-Karabahu uključe i UNESKO, kao i Dečji fond UN (UNICEF).

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je juče na pokušaje da se promeni karakter mirovne operacije u Karabahu.

  Podsetimo, lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

  Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.  

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (716)
  Tagovi:
  Jermenija, Sergej Lavrov, Sergej Šojgu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga