07:51 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11864
  Pratite nas

  Rusija je, kao odgovor na sankcije Londona zbog „amandmana Magnitskog“, zabranila ulazak na teritoriju Rusije za 25 predstavnika Velike Britanije, navodi se u saopštenju portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

  „Kao odgovor na neprijateljske akcije britanskih vlasti i na osnovu principa reciprociteta, ruska strana je donela odluku da uvede lične sankcije protiv 25 britanskih predstavnika, kojima se zabranjuje ulaz na teritoriju Rusije“, navodi se u saopštenju.

  Zaharova je podsetila da su britanske vlasti u julu uvele sankcije protiv niza ruskih zvaničnika „uz izmišljene i apsurdne izgovore“.

  „U vezi sa svim temama povezanim sa smrću Magnitskog, mi smo više puta davali iscrpne komentare i objašnjenja koje, po svemu sudeći, u Londonu smatraju za bolje da ne primećuju. Nejasno je na osnovu čega tamo 'imenuju' krivce i određuju im 'kaznu'“, navodi se u saopštenju ruske diplomate.

  Kako kaže, to se ne može nazvati drugačije osim kao pokušaj mešanja Velike Britanije u unutrašnje poslove druge države i vršenja pritiska na ruski pravosudni sistem.

  Velika Britanija je u julu 2020. godine uvela sankcije protiv 25 ruskih državljana, uključujući predsednika Istražnog komiteta Aleksandra Bastrikina, a kao razlog navedeno je kršenje ljudskih prava. 

  London je uveo ograničenja u skladu sa zakonom „O sankcijama i merama u borbi protiv pranja novca“ i „amandmanom Magnitskog“. 

  Tada je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila da nove sankcije protiv ruskih državljana predstavljaju još jedan neprijateljski korak Londona i dodala da se radi o politički angažovanoj odluci.

  Slučaj Magnitski

  Podsetimo, zaposleni u velikom investicionom fondu „Hermitage Capital Management“ Sergej Magnitski bio je optužen za utaju poreza i 2009. godine umro u zatvoru od srčanog udara. Njegov poslovni partner, šef te fondacije Vilijam Brauder, koji je takođe bio optužen za utaju poreza u Rusiji i osuđen u odsustvu na devet godina zatvora, okrivio je za smrt revizora grupu ruskih zvaničnika. Navodno Magnitski nije bežao od plaćanja poreza, već je sam otkrio prevarantsku šemu zbog koje je i ubijen.

  U velikoj meri zahvaljujući lobiranju Braudera u Sjedinjenim Američkim Državama i usvojen je „Zakon Magnitski“, prvi u savremenoj istoriji američkih sankcija protiv Rusije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  zakon Magnitskog, zakon Magnjicki, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga