11:11 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  0 140
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su u Karabah otpremljene jedinice Međunarodnog centra za razminiranje.

  „Avioni An-124, Il-76 i Tu-154 Vojno-transportne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije su sa podmoskovskog aerodroma Čkalovski isporučili specijalce, tehniku i naoružanje, kao i službene pse Međunarodnog centra za uklanjanje mina Ministarstva odbrane Rusije za izvršavanje zadataka u zoni mirovne operacije u Nagorno-Karabahu“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

  Na aerodrome u Jerevanu stiglo je više od sto vojnika, 13 jedinica vojne i specijalne tehnike, uključujući robotske sisteme za razminiranje „Uran 6“, oklopne transportere i oklopna vozila.

  U saopštenju se dodaje da će osoblje i tehnika preći trasu Jerevan-Goris-Stepanakert i po dolasku na odredište početi sa izivršavanjem inženjerskog izviđanja, razminiranja i uništavanje eksplozivnih naprava u oblastima Karabaha najviše pogođenim sukobom.

  Sukob u Karabahu

  Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom. 

  Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Sukob u Nagorno-Karabahu (721)
  Tagovi:
  mirovne snage, Nagorno Karabah
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga