09:20 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (639)
  1310
  Pratite nas

  Moskva i Minsk su prinuđeni da odgovore na sankcije Evropske unije i čine to koordinisano, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko.

  On je rekao da će odnosi sa EU biti ozbiljno razmatrani na sastanku kolegijuma ruskog i beloruskog Ministarstva inostranih poslova 25-26. novembra.

  „To je važno u uslovima sankcija koje Evropska unija uvodi našim zemljama. Moskva i Minsk su primorani da odgovore na njih i rade to koordinisano“, istakao je on.

  Rudenko je podsetio da je Belorusija nedavno smanjila nivo svog učešća u programu „Istočno partnerstvo“ EU na ekspertski nivo.

  „To je logično – pravi partneri ne uvode sankcije“, dodao je.

  Prema njegovim rečima, „tužno je što na nove sankcije poziva beloruska opozicija, koja se pozicionira kao 'zaštitnica' interesa običnog naroda“.

  „Njeni lideri predlažu da Belorusija bude isključena iz sistema međubankarskih računa Svift, obustavi kreditiranje državnih finansijskih institucija i da odloži održavanje Svetskog prvenstva u hokeju na ledu 2021. godine u Minsku. Sve te mere će pogoditi ekonomiju zemlje, odraziće se na dobrobit običnih građana i autoritet Belorusije“, izjavio je Rudenko.

  Sankcije protiv Belorusije

  EU su uvele 2. oktobra individualne sankcije jednom broju beloruskih činovnika, optuživši ih za falsifikovanje predsedničkih izbora i nasilje nad učesnicima protesta. Pod sankcijama se našlo 40 osoba, uglavnom iz bezbednostnih struktura i predstavnici izbornih organa Belorusije.

  Kasnije je Evropska unija objavila drugi sankcioni spisak za Belorusiju, u koji je već bio uključen aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko.

  U četvrtak je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj potvrdio odluku ministara spoljnih poslova država-članica EU o pripremi trećeg paketa individualnih sankcija Belorusiji. Te sankcije će, prema njegovim rečima, pogoditi fizička lica, ali i organizacije i direktore kompanija.

  S tim u vezi, šef beloruske diplomatije Vladimir Makej rekao je da će Belorusija proširiti spisak sankcija, unevši u njega rukovodstvo EU.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (639)
  Tagovi:
  EU, sankcije, Minsk, Moskva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga