20:06 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 452
  Pratite nas

  Ruska mornarica razvija novu generaciju spasilačkih podmornica na velikim dubinama prilagođenih za rad na Arktiku, saopštila je pres-služba mornarice, pozivajući se na izjavu komandanta mornarice Nikolaja Jevmenova.

  „Mornarica trenutno radi na izgradnji spasilačkih podmornica za velike dubine, koje će moći da budu korišćene u arktičkoj zoni, kako Severne, tako i Pacifičke flote“, rekao je Jevmenov.

  Mornarica modernizuje dubokomorske spasilačke aparate tipa „Priz“ sa dubinom potapanja do 1.000 metara i dubokomorske spasilačke aparate tipa „Bester“ sa dubinom potapanja do 700 metara.

  Nakon završetka modernizacije 2021. godine aparat „Bester“ će imati niz novih karakteristika koje omogućavaju upotrebu u zoni Arktika.

  „Specijalisti brodogradilišta Kanonersk rade na modernizaciji niza sistema dubokomorskih spasilačkih aparata AS-36 'Bester', što će značajno povećati efikasnost njenih karakteristika i proširiti mogućnosti pružanja pomoći podmornicama. Reč je o novim sistemima za pozicioniranje, hidroakustičnim sonorima i videokontroli, kao i ažuriranim sistemima za održavanje života“, objasnio je Jevmenov.

  Program je napravljen za period duži od deset godina i pruža mogućnost za stvaranje sledeće generacije spasilačkih podmornica. Vrhovni komandant mornarice je podsetio da je ranije šest podmornica, koje su deo službe za spasavanje flote, prošlo neophodan ciklus modernizacije.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Nikolaj Jevmenov, Arktik, ruska mornarica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga