00:43 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11143
  Pratite nas

  Zapad više ne može sam da upravlja svetom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

  „Grupa G20 odražava shvatanje, uključujući i naših zapadnih partnera, da više ne uspevaju sami da upravljaju svetom, pa je, umesto takozvane G7, pre 10 godina prvi put na najvišem nivou održana grupa G20“, rekao je Lavrov.

  Ruski ministar je primetio da su zapadni partneri Rusije sve manje spremni da postojeće probleme rešavaju dijalogom.

  „Ipak, optužbe na račun Rusije iz bilo kog razloga, a sve češće bez povoda, jer nas sve češće optužuju za nešto što nije dokazano nijednom činjenicom, iako već odavno tražimo da nam te činjenice predstave. Ali, ipak, to je mala grupa zemalja. Većina država je solidarna s nama u ovome što sam upravo rekao – u potrebi da se poštuju principi suverene jednakosti, nemešanja u unutrašnje poslove i rešavanja svih sporova dijalogom, na šta su naši zapadni partneri sve manje spremni“, naglasio je Lavrov.

  Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se zbog situacije u Donbasu i oko Krima, koji se ponovo ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Zapad je, optužujući Rusiju za mešanje, uveo sankcije, Moskva je preduzela kontramere, pokrenula politiku zamene uvoza i više puta govorila da je kontraproduktivno razgovarati sa njom na jeziku sankcija.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Zapad, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga