21:27 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2321
  Pratite nas

  Rusija ne isključuje mogućnost izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu, ako druge države-potpisnice sporazuma ne budu ispunjavale svoje obaveze, saopštio je zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov.

  „Ne isključujem ovu opciju. Ne isključujem ni druge, uključujući privremeno rešenje“, objasnio je Rjabkov.

  Prema njegovim rečima, od stepeni „kooperativnosti“ država koje su ostale u Sporazumu, pre svih saveznica SAD, zavisiće koraci Moskve po pitanju ovog dogovora.

  „Njihova zabrinutost sudbinom sporazuma treba da bude potkrepljena konkretnim delima upravo u toj sferi. Sve je u njihovim rukama, ne u našim“, rekao je Rjabkov.

  Zamenik šefa diplomatije navodi da će svaki dan odugovlačenja i nejasnoća po pitanju toga da li će ove države predavati prikupljene informacije tokom posmatračkih letova Vašingtonu i da li će ometati letove ruskih aviona iznad američkih vojnih objekata na njihovoj teritoriji povećavati njihovu odgovornost za budućnost sporazuma.

  Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su 22. novembra zvanično izašle iz Sporazuma o otvorenom nebu. S tim u vezi, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će Moskva tražiti čvrste garancije od država preostalih u Sporazumu o otvorenom nebu da će ispunjavati svoje obaveze.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sporazum o otvorenom nebu, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga