15:04 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  11242
  Pratite nas

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je odlučan protest zbog uplovljavanja američkog razarača „Džon Mekejn“ u teritorijalne vode Rusije u području zaliva Petar Veliki. Moskva poziva SAD da se u budućnosti uzdrže od sličnih avantura.

  „Kvalifikujemo događaj kao otvorenu provokaciju, usmerenu na kršenje mira i dobrog reda“, dodaje se u saopštenju ruskog Ministarstva.

  Kako se navodi, Vašingtonu je dobro poznat stav Rusije kada je reč o tom području – to su unutrašnje vode Rusije, na koje se prostire suverenitet Ruske Federacije. U saopštenju se ističe da su pokušaji da se tvrdi drugačije – nedopustivi.

  „Očigledno je da putem ovakvog 'zveckanja oružjem' SAD svesno pogoršavaju situaciju, ponovo potvrđujući da u ovom istorijskom periodu prednost daju metodama sile prilikom zastupanja sopstvenih spoljnopolitičkih stavova“, ističe se u saopštenju ruske strane.

  Takođe se navodi da uplovljavanje američkog vojnog broda u teritorijalno more Rusije ne stvara i ne može stvoriti nikakve međunarodno-pravne posledice po status tog vodenog područja.

  „Uporno pozivamo SAD da se u budućnosti uzdrže od sličnih avantura. U suprotnom odgovornost za moguće posledice će u potpunosti snositi američka strana. Zadržavamo pravo na odgovor“, poručuje rusko Ministarstvo.

  Podsetimo, američki razarač „Džon Mekejn“ ušao je u teritorijalne vode Rusije, prešavši dva kilometra preko granične linije.

  Ruski brod „Admiral Vinogradov“, koji je direktno pratio američki razarač, upozorio je strani brod na nedopustivost takvih dejstava i mogućnost „primene manevra za izbacivanje uljeza iz teritorijalnih voda. Nakon upozorenja američki razarač je odmah otišao u neutralne vode.

  Ruski političari i eksperti burno su reagovali na vest , ocenivši taj korak kao bezobrazluk i provokaciju.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  SAD, Džon Mekejn, razarač, Petar Veliki, MIP Rusije, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga