07:13 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 1753
  Pratite nas

  Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom sastanka u Usolje-Sibirskom prekorio činovnike bez kapa, saopštile su „Vesti“. U Irkutskoj oblasti je tada bilo 20 stepeni ispod nule.

  U video-obraćanju sa predsednikom učestvovali su vicepremijerka Viktorija Abramčenko, gubernator Irkutske oblasti Igor Kobzev, stalni predstavnik predsednika u Sibirskom federalnom okrugu Sergej Menjajlo i gradonačelnik Usolje-Sibirskog Maksim Toropkin.

  Učesnici onlajn sastanka o neutralizaciji posledica širenja toksičnih materija u Usolje-Sibirskom u Irkutskoj oblasti
  © Sputnik / Alekseй Nikolьskiй
  Učesnici onlajn sastanka o neutralizaciji posledica širenja toksičnih materija u Usolje-Sibirskom u Irkutskoj oblasti

  Na snimku koji je objavila televizija „Rusija 1“ prikazano je da su oni skinuli kapuljače i kape čim je predsednik stupio na vezu. Videvši to, Putin je zamolio činovnike da stave kape na glavu.

  „Stavite kape, hladno je - smrznuće vam se uši. Ozbiljno, obucite se. Šta je s vama? Još ćete se, ne daj Bože, razboleti“, rekao je predsednik.

  Gradonačelnik Usolja-Sibirskog je kasnije priznao u intervjuu novinaru Pavlu Zarubinu da je bilo hladno, ali da je moglo da se izdrži pola sata.

  ​„Prvi čovek države, direktan prenos“, objasnio je on razlog skidanja kapuljače.

  Ranije je ruski lider izjavio da je izbegnuta „prava ekološka katastrofa“ u gradu Usolje-Sibirskoje.

  „Sprečeno je širenje toksičnih materija, ulazak hemikalija u vodne puteve, čije posledice bi mogle biti nepredvidljive. Najopasniji predmeti su lokalizovani i likvidirani. Uspeli smo da sprečimo ekološku katastrofu, ako ne i katastrofe“, rekao je ranije predsednik Rusije.

  U gradu Usolje-Sibirskoje u Irkutskoj oblasti dugi niz godina je radila fabrika „Usoljehimprom“ koja proizvodi trihloretilen, epihlorohidrin, metalni natrijum, kalcijum hipohlorit, kalcijum karbid, vodonik peroksid i druge hemikalije. Fabrika je prestala sa radom 2010. godine, jer je bankrotirala i nije ispunila svoje obaveze i eliminiše nagomilane štetne materije. Stručnjaci su objasnili da na teritoriji postrojenja postoji veliki broj kontejnera sa otpadom koji su u lošem stanju. Ako se ne učine napori da se oni otvore i ponovo zapečate, moglo bi doći do vanredne situacije i ispuštanja hemikalija.

  Pročitati još:

   

  Tagovi:
  kapa, činovnici, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga