03:33 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 140
  Pratite nas

  Ministarstvo ekonomskog razvoja Rusije izdalo je predlog zakona o prilagođavanju ruske ekonomije klimatskim promenama, koji bi delatnost vlasti podigao na novi nivo, piše list „Vedomosti“.

  U Rusiji je od januara na snazi Nacionalni plan za prilagođavanje na klimatske promene, ali je do sada njegovo sprovođenje, uključujući i ekonomske aspekte, bilo u nadležnosti posebne vladine komisije. Plan je da to postane nezavisno područje delovanja vlasti, koje će domaću ekonomiju uskladiti sa međunarodnim ekološkim standardima.

  Autori zakona napominju da se u Rusiji godišnje dogodi oko hiljadu vremenskih nepogoda, pritom njih 35-45 procenata šteti ekonomiji i egzistenciji stanovništva. Ministarstvo je zabrinuto zbog klimatskog zagrevanja, koje je u Rusiji dva i po puta ispred svetskog proseka. Takva dinamika je tipična za sve delove zemlje, što dodatno povećava rizik od nepovoljnih klimatskih pojava.

  Prema proračunima Ministarstva za ekonomski razvoj, godišnja ekonomska šteta od nepovoljnih vremenskih uslova iznosi 30-60 milijardi rubalja. Između ostalog, klimatske promene negativno utiču na infrastrukturu, pre svega na puteve i dalekovode, prinose useva i zdravlje ljudi.

  Predstavnici ministarstva napominju da će nakon usvajanja zakona na saveznom nivou biti važno razviti planove prilagođavanja za određene sektore privrede. Zaštita životne sredine postaje aktuelna za sve veći broj kompanija koje se suočavaju sa posledicama klimatskih promena u svojim aktivnostima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  ekologija, vremenske nepogode, klimatske promene, Rusija, ruska ekonomija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga