23:39 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (293)
  0 902
  Pratite nas

  Nemačka je prešla na direktno povređivanje Konvencije o zabrani hemijskog oružja, odbivši da sarađuje sa Rusijom u vezi sa incidentom sa Aleksejem Navaljnim, navodi se u izjavi ruske delegacije pred otvaranje 25. zasedanja Konferencije država-članica Organizacije o zabrani hemijskog oružja (OZHO).

  „Nemačka vlada odmah je počela da se aktivno suprotstavlja istrazi situacije oko Navaljnog sprovedenoj u Rusiji, sprečavajući utvrđivanje istine“, navodi se u izjavi.

  Prema rečima članova delegacije, o odbijanju saradnje sa Moskvom govori i ignorisanje ili „prazni odgovori“ na pet zahteva ruskog Generalnog tužilaštva upućenih u skladu sa Evropskom konvencijom o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim slučajevima i dva dodatna protokola uz nju.

  „Kako se drugačije može kvalifikovati nespremnost Nemačke da ispuni svoje obaveze prema članovima VII i IX Konvencije, gde je jasno propisano da države-članice jedna drugoj moraju da pruže pravnu pomoć i preduzmu mere za razjašnjavanje nejasnih pitanja putem konsultacija i razmene informacija?“, podseća se u izjavi.

  Uoči početka 25. konferencije, 56 od 193 države-članice Organizacije za zabranu hemijskog oružja potpisalo je izjavu prema kojoj je Navaljni bio izložen nervnom agensu iz grupe „Novičok“. Među onima koji su se složili sa ovom izjavom su zemlje Evropske unije, Sjedinjene Američke Države, Australija, Kanada, Japan, Švajcarska, Ukrajina, Gruzija, Peru i druge.

  Slučaj Navaljni

  Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

  Međutim, ruski bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge.

  Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Navaljni je 7. septembra izveden iz kome i skinut sa respiratora.​ Navaljni je pušten iz bolnice 22. septembra.

  Pročitajte još:

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (293)
  Tagovi:
  Aleksej Navaljni, Rusija, Nemačka, OZHO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga