21:49 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  15109
  Pratite nas

  Kišinjev neće priznavati dug prema Moskvi za gas koji su koristili potrošači na levoj obali Dnjestra, koja nije pod kontrolom moldavske strane, a na kojoj se nalazi samoproglašena Pridnjestorovska Moldavska Republika, izjavila je novoizabrana predsednica Maja Sandu.

  „Na levoj obali nismo platili gas i dug je tamo izuzetno veliki. I naravno, ne treba očekivati od nas na desnoj obali da ćemo moći da platimo. To je nepošteno i nepravedno“, izjavila je političarka u intervjuu za „RBK“.

  Ona je istakla da Moldavija na desnoj obali Dnjestra gotovo da nema dugovanja prema „Gaspromu“, jer će moldavska strana „plaćati i plaćala je svih ovih godina“.

  Moldavska predsednica je to pitanje nazvala velikim problemom koji treba rešiti. Prema njenim rečima, sada je ukupan iznos duga oko 7,5 milijardi dolara.

  Istovremeno, predstavništvo Albanije u OEBS-u saopštilo je da nije dobilo nikakvu ponudu od Moldavije da ruske mirovnjake u Pridnjestrovlju zameni civilnim posmatračima pod pokroviteljstvom te organizacije.

  Sandu je ranije u intervjuu za ukrajinski list „Evropska pravda“ rekla da Moldavija nikada neće priznati dug Rusiji za gas.

  Prethodno je novoizabrana predsednica saopštila na konferenciji za štampu da ruski mirovnjaci treba da napuste Pridnjestrovlje i predložila da ih zamene civilni posmatrači, pod okriljem OEBS-a. S tim u vezi, dobro informisani neimenovani izvor saopštio je Sputnjiku da pitanje zamene ruskih mirovnjaka u Pridnjestrovlju na civilne posmatrače nije ni u međunarodnoj niti u bilateralnoj agendi Rusije i Moldavije.

  Podsetimo, mirovnjaci obavljaju službu na 15 kontrolnih punktova, koji se nalaze na ključnim deonicama zone bezbednosti. Pored toga, oni čuvaju skladišta sa 20.000 tona municije koje je tu prebačeno nakon povlačenja sovjetskih snaga iz evropskih država.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, dug, Moldavija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga