23:46 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 121
  Pratite nas

  Imućnost najbogatijih Rusa porasla je za 486 miliona dolara od početka godine zbog aktivnog rasta na svetskim berzama u novembru, izračunao je Sputnjik na osnovu Bloomberg Billionaires Index (BBI).

  Indeks se izračunava na osnovu vrednosti akcija kompanija u kojima milijarderi poseduju udeo. Za neke kompanije, računanje se zasniva na odnosu kapitalizacije kompanije prema ceni akcija i dobiti po akciji.

  Na rang listi BBI nalazi se 500 najbogatijih ljudi na svetu, od kojih je 22 iz Rusije, dok njih šestorica još uvek trpe gubitke od početka godine.

  Najviše novca izgubio je suvlasnik „Lukoila“ Vagit Alekperov, koji je na sedmom mestu. Njegovo bogatstvo od početka godine opalo je za 5,67 milijardi dolara i iznosi 16,6 milijardi dolara.

  Smanjilo se i bogatstvo Genadija Timčenka, koji je vlasnik udela u „Novateku“ i „Siburu“ i poslednji je na listi od 10 najbogatijih. Od početka godine izgubio je 2,97 milijardi dolara, njegovo bogatstvo je 15,2 milijarde dolara. Pored toga, bogatstvo Leonida Mihelsona, suvlasnika „Novateka“ opalo je za 1,53 milijarde na 23 milijarde dolara.

  Bogatstvo nosioca liste, jednog od vlasnika „Norilskog nikla“, Vladimira Potanjina, takođe se smanjilo od početka godine za 409 miliona dolara, na 27,6 milijardi dolara.

  Direktor „Novolipeckog metalurškog kombinata“ (NLMK), Vladimir Lisin, pao je na treće mesto sa drugog mesta za mesec dana, ali njegovo bogatstvo je od početka godine poraslo za 775 miliona dolara, na 22,2 milijarde dolara. Četvrto mesto zauzeo je vlasnik „Severstala“ Aleksej Mordašov, čije je bogatstvo poraslo za 457 miliona na 20,4 milijarde dolara.

  Na petom i šestom mestu su Alisher Usmanov („Metaloinvest“ i „Megafon“) i Roman Abramovič („Evraz“). Njihov kapital od početka godine iznosi 19,4 milijarde dolara (rast od 2,79 milijardi) i 17,1 milijardu dolara (rast za 705 miliona). Osmo mesto zauzeo je vlasnik „Evrohima“ i energetske kompanije „SUEK“ Andrej Melničenko, čije je bogatstvo od početka godine poraslo za 933 miliona i iznosi 16,3 milijardi dolara.

  Vlasnik kompanije „Renova“ Viktor Vekselberg, nalazi se na devetom mestu sa bogatstvom od 15,7 milijardi dolara (896 miliona dolara je bogatstvo poraslo od početka godine). Osnivač „Alfa Grupe“, Mihail Fridman, sa kapitalom od 14 milijardi dolara, nije više u grupi 10 ruskih milijardera BBI, zauzevši jedanaesto mesto.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  milijarderi, Rusija, Rusi, bogataši, bogatstvo
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga