21:03 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 171
  Pratite nas

  Organizacija Sporazuma o kolektivnoj bezbednosti će modernizovati plan operativnog razmeštanja svojih snaga uzimajući u obzir aktuelnu vojno-političku situaciju, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

  „Detaljno smo razmotrili vojno-političku situaciju na granicama naše organizacije, kao i predloge za zajednički odgovor na izazove i pretnje kolektivnoj bezbednosti vojnog karaktera. Doneli smo odluku da preradimo dokumenta plana operativnog razmeštanja kolektivnih snaga za operativno reagovanje uzimajući u obzir savremenu realnost“, rekao je Šojgu po završetku sastanka Saveta ministara odbrane ODKB.

  Šojgu je precizirao da su na sastanku definisani pravci razvoja na vojnom planu u narednom periodu kada je predsedavajući organizacije Tadžikistan, a napravljen je i plan vojne saradnje u narednih pet godina.

  Kako je ocenio, kolektivne snage ODKB su ove godine ispunile praktično sve što je bilo planirano kada je reč o operativnoj i borbenoj pripremi i pokazale su spremnost za rešavanje antikriznih zadataka, uključujući pandemiju virusa korona.

  Podsetio je da su na teritoriji Rusije održane zajedničke vežbe „Ešelon“, kao i komandno-štabna obuka, dok je u Belorusiji održana vežba „ Neuništivo bratstvo“, a predstavnici Jermenije, Belorusije i Kazahstana su aktivno učestvovali u vežbi „Kavkaz 2020“.

  Sve ove vežbe i manifestacije koje su realizovale članice ODKB samo su ojačale međusobnu saradnju, zaključio je on.

  Tagovi:
  saradnja, Šojgu, ODKB
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga