14:24 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 748
  Pratite nas

  Američko nuklearno oružje se nalazi u pet-šest evropskih država, članica NATO-a, koje na taj način dobijaju pristup sistemima, vezanim za nuklearno naoružanje, izjavio je šef međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov.

  „Američko nuklearno oružje se nalazi na teritoriji pet-šest evropskih država-saveznica SAD iz NATO-a“, rekao je Kosačov.

  On je naglasio da se to oružje formalno nalazi pod komandom SAD.

  „Ali, ja ne sumnjam da su to projekti zajedničkog upravljanja. Na takav način, ne-nuklearne države, kao što je Nemačka, dobijaju, ako ne direktan, onda indirektan pristup sistemima, vezanim za nuklearno naoružanje. Time se krši Sporazum o neširenju nuklearnog oružja“, rekao je ruski senator.

  Rusija će odgovoriti na ponašanje NATO-a u Crnom moru

  U intervjuu Kosačov se osvrnuo i na prisustvo brodova NATO-a u Crnom moru. 

  „Akcije NATO-a, između ostalog i u Crnomorskom regionu, ubijaju duh i slovo OEBS-a“, rekao je Kosačov televiziji „Vmeste RF“.

  On je naglasio da se odbacuje sam princip nedeljivosti bezbednosti. Osim toga, bez obzira na prvobitni dogovor, članovi Alijanse saopštavaju da treba da svoju „bezbednost“ i svojih saveznika osiguraju u svakom području sveta, dodao je on.

  „To se dešava i u Crnom moru, gde će akcije NATO-a, naravno, izazvati odgovor Rusije, kao i akcije drugih država koje ne ulaze u Alijansu“, naglasio je Kosačov.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Crno more, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga