17:12 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1216
  Pratite nas

  Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izrazio je zabrinutost povećanjem vojnog prisustva SAD i NATO-a u blizini zapadnih granica Organizacije Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

  „Opet se nalazimo na pragu nekontrolisane trke u naoružanju. Zaoštravaju se najopasnije pojave, upravo vojna konfrontacija između svetskih centara moći… Ozbiljnu zabrinutost izaziva povećanje vojnog prisustva SAD i NATO-a kod zapadnih granica ODKB“, izjavio je Lukašenko tokom onlajn-samita organizacije.

  Predsednik je objasnio da se, pre svega, radi o raspoređivanju dodatnog vojnog kontingenta u Poljskoj i njenim planovima da izgradi nove objekte vojne infrastrukture.

  „Jasno vidimo povećanje sistemskih mera, vojnog karaktera na teritoriji ove zemlje i u baltičkim državama“, rekao je Lukašenko.

  Po njegovim rečima, na meti vojne aktivnosti se nalaze, ne samo nacionalni interesi Belorusije.

  „U ovom kontekstu, treba razmatrati i izjave NATO-a o izradi nove strateške koncepcije. Mislim da je već sasvim jasno protiv koga i čega će ona biti usmerena“, rekao je šef države.

  On se požalio da je Belorusija primorana da se suoči sa eklatantnim pokušajima mešanja u unutrašnja pitanja zemlje i naveo da se to posebno odnosi na podsticanje građanskih protesta iz inostranstva.

  "Otvoreno zahtevaju da promenimo našu vladu, zakone i društvene vrednosti i prete da će nas uništiti sankcijama, gušenjem ekonomije i infrastrukture i podrivanjem moralnih temelja na kojima počiva belorusko društvo", ukazao je Lukašenko.

  Pročitajte još:

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga