17:08 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 332
  Pratite nas

  Događaji u Belorusiji, Nagorno-Karabahu i Kirgistanu su zakomplikovali situaciju na prostoru Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na zasedanju Saveta kolektivne bezbednosti ODKB.

  „Situacija na prostoru, koji ulazi u sferu odgovornosti ODKB, razvijala se problematično i u celini je bila burna. Imam u vidu oružani sukob koji je izbio u septembru u regionu Nagorno-Karabaha uz učešće države-članice ODKB, kao i događaje nakon izbora u Belorusiji, koja se suočila sa neviđenim pritiskom spolja, a mislim i na unutrašnju političku situaciju u Kirgiziji“, rekao je Putin.

  Putin je podsetio da su bili neophodni aktivni posrednički napori Rusije kako bi se zaustavilo krvoproliće u Karabahu, postigao potpuni prekid vatre i započeo proces stabilizacije.

  „Pritom smo sledili ključne sporazume koje je postigla Minska grupa OEBS-a, konkretno njeni kopredsedavajući – Rusija, Francuska i SAD. Trilateralna izjava Rusije, Jermenije i Azerbejdžana se trenutno dosledno sprovodi. Na kontakt-liniji u duž Lačinskog koridora raspoređeni su ruski mirovnjaci“, rekao je ruski lider.

  On je dodao da su Jermenija i njen narod sada preživeli težak period u svojoj istoriji, ali su u vezi Nagorno-Karabahom donete neophodne odluke.

  „Rukovodstvo Jermenije, predsednik vlade Jermenije, premijer bio je prinuđen da donese veoma teške odluke, ali neophodne za narod Jermenije“, rekao je Putin.

  On je dodao da su te odluke „bolne, ali neophodne“, istakavši da je premijeru Jermenije Nikolu Pašinjanu bila potrebna velika lična hrabrost za njihovo usvajanje.

  Putin je istakao da je zadatak kolega iz ODKB da podrže premijera Jermenije i njegov tim kako bi se uspostavio miran život, postigli sprovođenje svih donetih odluka i pomoglo ljudima koji su se našli u teškoj situaciji.

  On je dodao da je Rusija zainteresovana za uključivanje zemalja-članica ODKB i Zajednice nezavisnih država u rešavanje humanitarnih problema u Karabahu.

  Putin je istakao da treba zajedno pružiti pomoć ljudima koji su se našli u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, „pomoć u rešavanju humanitarnih problema, vezanih za povratak izbeglica, u obnavljanju infrastrukture, u zaštiti istorijskih, verskih i kulturnih spomenika“.

  Lideri zemalja-članica Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) planiraju da na samitu, koji se održava u formatu video-konferencije, usvoje izjavu o formiranju pravednog svetskog poretka, rekao je ruski predsednik.

  „Pripremljen je solidan paket sporazuma, a među njima i konačna deklaracija i izjava o formiranju pravednog i održivog svetskog poretka“, rekao je Putin.

  On je dodao da smatra perspektivnim dodeljivanje statusa posmatrača i partnera zemljama koje žele da sarađuju sa ODKB.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Nagorno Karabah, ODKB, Rusija, Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga