15:59 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 160
  Pratite nas

  Uprkos naporima Rusije, ne postoji uverenost da će uspeti da se poboljša situacija sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa kontrolom naoružanja, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.

  „Međunarodna zajednica je zabrinuta zbog međunarodnog sistema kontrole naoružanja. Rusija deli ovu zabrinutost. Uprkos novim inicijativama koje smo nedavno izneli, danas ne možemo da kažemo da ćemo uspeti da ispravimo situaciju“, rekao je Antonov na onlajn konferenciji koju je organizovao Institut Brukings u Vašingtonu.

  Na pitanje ima li još uvek vremena za produženje Sporazuma o strateškom ofanzivnom oružju, Antonov je odgovorio pozitivno.

  „Imamo vremena. Ovo (produženje) može se dobiti prilično brzo. Ako me neko sada pozove iz Stejt departmenta ili Bele kuće, spreman sam da odem, spreman sam da nastavim takve pregovore“, rekao je šef ruske diplomatske misije.

  Dodao je da Rusija još uvek vodi dijalog o mogućem produženju Sporazuma sa odlazećom administracijom u Vašingtonu.

  „Da, u bliskom smo kontaktu sa (specijalnim predstavnikom američkog predsednika za kontrolu naoružanja) Maršalom Bilingslijem, koji je ključni pregovarač sa američke strane“, precizirao je Antonov.

  On je dodao da je ruska strana računala da će, nakon produženja Sporazuma, voditi razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o protivraketnoj odbrani, hipersoničnom oružju i drugim perspektivnim svemirskim sistemima, koji stvaraju ozbiljnu zabrinutost sa gledišta osiguravanja nacionalne bezbednosti Rusije.

  „Međutim, administracija (SAD) nije podržala ruski pristup i pokušala je da od nas dobije u okvirnim sporazumima pristanak na strogi režim verifikacije ‘zamrzavanja’ iz vremena Hladnog rata, kao i da razradimo neke definicije predmeta budućih sporazuma. Odnosno, da predvide mogući ishod potencijalnih pregovora“, objasnio je Antonov.

  Rusija se ne uključuje u trku u naoružanju

  Rusija želi da sačuva ovaj Sporazum ne da bi zabeležila nekakve „pseudo-prednosti“ i ne namerava da se uključuje u trku u naoružanju, kojom joj otvoreno prete, primetio je ruski ambasador.

  „Nikada nismo skrivali da želimo da sačuvamo Sporazum o strateškon naoružanju, ali ne kako bismo zabeležili neke pseudo-prednosti. Već da bismo sprečili obrušavanje odnosa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti strateške bezbednosti. Potrebno nam je vreme za izradu novih sporazuma koji bi uzimali u obzir nove izazove i pretnje bezbednosti koji su se pojavili poslednjih godina“, konstatovao je Antonov.

  On je naglasio da je zbog toga Rusija ranije predlagala Sjedinjenim Američkim Državama da produže Sporazum o strateškom naoružanju bez preduslova, ostavljajući po strani svoju zabrinutost u vezi sa nekim procedurama prema kojima SAD treba da ispune svoje sporazumne obaveze.

  „Rusija je predvidljiva nuklearna sila. Ni pod kojim okolnostima nećemo se uključivati u trku u naoružanju, kojom nam otvoreno prete. Odgovorno se odnosimo prema svojoj ulozi garanta međunarodne bezbednosti i učinićemo sve što je potrebno za očuvanje strateške bezbednosti. Pre svega, sa stanovišta odbrane ruske države, čak i u odsustvu ovog sporazuma“, zaključio je ambasador.

  Antonov je naveo i da se Rusija zalaže za saradnju na Arktiku, kao i da je protiv pretvaranja visokih geografskih širina u zonu međunarodnog rivalstva.  

  „Podržavamo principe pragmatičnosti u saradnji na Arktiku“, dodao je on.

  Rusija i Sjedinjene Američke Države potpisale su Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju 2010. godine. Prema njegovim uslovima, svaka strana će smanjiti svoje strateško ofanzivno naoružanje na takav način da, sedam godina nakon stupanja na snagu sporazuma i ubuduće, njihova ukupna količina ne prelazi 700 raspoređenih interkontinentalnih balističkih raketa, podmorničkih balističkih raketa i teških bombardera, 1.550 bojevih glava na njima, 800 raspoređenih i neraspoređenih lansera ovih raketa.

  Sporazum ostajena snazi deset godina (ističe 5. februara 2021. godine), osim ako ne bude zamenjen naknadnim sporazumom pre tog datuma. Takođe se može produžiti za najviše pet godina (odnosno do 2026. godine) uz obostranu saglasnost strana.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Anatolij Antonov, Rusija, SAD, sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga